De sociale maatregelen van gemeentebesturen geraken nog te weinig tot bij de meest kwetsbaren in onze samenleving. Open Vld is verbaasd dat de stad Geel tot op heden nog niet is aangesloten bij de diensten van de Kruispuntbank (KPB) voor Sociale Zekerheid. Dit zou nochtans de automatische toekenning tot sociale rechten voor onze meest kwetsbare burgers betekenen.

Open Vld fractieleider Lieselotte Thys: "Heel wat kwetsbare inwoners van Geel vallen nog steeds tussen de mazen van het net en lopen veel sociale voordelen mis. Daarom vragen we via een voorstel tot beslissing op de gemeenteraad dat de stad Geel zich zo snel mogelijk aansluit tot de buffergegevensbank."

Het lokale niveau staat het dichtst bij de mensen en is dus het meest geschikte niveau om mensen uit de armoede te tillen. Er bestaan heel wat lokale sociale voordelen voor de meest kwetsbaren. Helaas geraken deze niet altijd tot bij de juiste mensen omdat zij hier vaak geen weet van hebben. Bij lokale besturen die zich aansluiten bij de diensten van de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid is dit wel zo en worden sociale voordelen automatisch verrekend.

De automatische toekenning van rechten is hiermee een doeltreffend instrument voor armoedebestrijding en een efficiënt middel tot administratieve vereenvoudiging. Zo hoeven de meest kwetsbaren niet pro-actief op zoek te gaan maar vinden alle sociale voordelen automatisch hun weg naar hen.

"Het is een win-win voor alle betrokken partijen. We versterken de meest kwetsbaren in onze stad en tegelijk worden de middelen die onze gemeente hiervoor aanbiedt efficiënt en door de juiste mensen benut." Besluit Thys